Moderne uitstraling

Het vinden van de juiste vloer valt in de praktijk vaak tegen. Om er zeker van te zijn dat uw houten vloer niet illegaal gekapt is. Is het verstandig om er op te letten of het hout FSC gekeurd is. FSC staat voor Forest Stewardshop Council. Dit is een van de grootste internationale organisaties op het gebied van verantwoorde boskap. Zij letten op de economische, sociale en ecologische aspecten die bij bosbeheer komen kijken. 

Eikenhouten vloer

Van nature denkt de mens dat eikenhouten vloeren donkerbruin van kleur is. Maar wanneer een eikenboom nog jong is is het hout nog erg licht, hoe langer het blootgesteld wordt aan lucht hoe donkerder het hout wordt. Het voordeel van eikenhout is dat het stevig en vooral slijtvast is. Eikenhout is ook nauwelijks gevoelig voor de werking van hout. Eikenhout kan gemakkelijk bewerkt en verbeterd worden door middel van roken. Door het hout intensief bloot te stellen aan ammoniakdampen zal het eikenhout sneller een donkere kleur halen. Normaal gezien kan dit meer dan 100 jaar duren terwijl het in dit proces slechts een dag duurt. 

Beukenhouten vloer

Beukenhout groeit in veel landen zoals België en Frankrijk maar ook in Nederland groeit beukenhout. De kwaliteit van de verschillende landen is nagenoeg hetzelfde. Wel kan Frankrijk vaak grotere maten leveren. Het is tevens één van de bekendste houtsoorten. Het hout uit de rest van Europa is meestal zachter dan het hout uit bijvoorbeeld Nederland. Beukenhout is voornamelijk wit tot lichtbruin van kleur. Het is mogelijk om dit hout te stomen. Wanneer het hout gestoomd is wordt het roze tot lichtrood van kleur. Na het stomen zal het hout beter bestand zijn tegen aantasting. Het nadeel van de verkleuring is echter dat het lastiger is om te impregneren. Dit kan soms fout gaan in dit geval. 

In het algemeen wordt er in een schuur amper gebruikt gemaakt van houten vloeren, daar zie je meestal gietvloeren terug. Het voordeel daarvan is, als je bijvoorbeeld je motorheftafel gelijkvloers wil maken, kan dat ideaal met een gietvloer.