Buiten is waar we een zijn met de natuur. Waar we tot rust komen door met onze voeten en handen de aarde te voelen, zonder zorgen aan je hoofd. Niet iedereen heeft natuurlijk groene vingers, en het kan teleurstellend zijn als je veel geld uitgeeft aan planten en potten of je hart en ziel erin stopt en een plant het bijvoorbeeld niet red. Maar ondanks dat je niet altijd snel resultaten ziet, kan ik je garanderen dat niets zo fijn is als bezig zijn met de natuur. We voelen ons vaak wat overweldigd, en daarmee onverbonden met de wereld om ons heen. Maar met je handen in de aarde vroeten en zien dat er door jouw goede zorgen iets uit de grond groeit, dat is heerlijk om te voelen.

Voel jij je vaak gestresst over je werk, opleiding, of persoonlijke omstandigheden? En ben je op zoek naar een manier om je gedachten te verzetten, én waar je ook nog iets voor terugkrijgt? Lees dan snel verder, want we hebben de oplossing. 

Begin een (moes)tuin

Niet iedereen heeft natuurlijk het privilege van een grote tuin met de ruimte om alles mooi in te richten, en mooie struiken en bomen te planten. Maar ook op bijvoorbeeld een klein balkonnetje of zelfs een groot raam met een vensterbank kun je al genieten van je handen uit de mouwen en in de aarde steken. Zo kun je bijvoorbeeld een moestuintje beginnen vanuit het kleinste appartementje. Natuurlijk is het iets anders dan een echte tuin met grond, maar het is ook anders dan binnenplanten verpotten, omdat je veel meer bezig bent met de aarde, de juiste voeding, en het zorgen voor de plant zodat je hier ook echt iets voor terugkrijgt. Een simpel basilicum, tijm of zelfs paprika of peper zaadje kan al snel een mooie plant worden mét mooie ingredienten om heerlijk zelf mee te koken. Heerlijk voelt dat!

Hoe ga je met problemen om?

Zoals bij elke interesse, hobby of passie zijn er soms wat kleine obstakels op de weg, ook bij tuinieren. Een gezamelijke vijand van elke liefhebber van tuinieren is bijvoorbeeld de bladluis. Nadat jij zo hard hebt gewerkt om alles mooi en groot te laten groeien komt er een plaag die binnen no time je hele plant kan vernietigen. En bladluis is vaak erg hardnekkig om goed te bestrijden, waardoor je misschien al snel de hoop in je nieuwe hobby op zal willen geven. Maar wees niet getreurd, bladluis is goed te bestrijden. Chemische middelen zullen je niet helpen, maar je plant alleen maar verder vernietigen. Je kunt de natuur simpelweg een handje helpen door lieveheersbeestjes op de plant los te laten, en dan doen de insecten zelf hun werk!