Waar moet je kruipruimte aan voldoen?

Wat zijn de eisen die gesteld worden aan een kruipruimte?

Een kruipruimte is een onmisbaar onderdeel van de constructie van een huis op de begane grond. De kruipruimte bevindt zich onder de vloer en kan worden gebruikt om leidingen en kabels te leggen en om toegang te krijgen tot de fundering van het huis. Om te zorgen dat een kruipruimte veilig en functioneel is, moeten deze aan een aantal eisen voldoen. We vertellen hieronder welke dat zijn.

Ventilatie

Voordat je aan onderstaande eisen kunt voldoen, kun je het beste eerst de kruipruimte laten reinigen. Als dat gedaan is, kun je starten met het voldoen aan de kruipruimte eisen. Eis 1 is: een kruipruimte moet goed geventileerd zijn. Er moet in de kruipruimte voldoende lucht kunnen circuleren om vochtproblemen te voorkomen. Als er onvoldoende ventilatie is, kan vochtige lucht in de kruipruimte blijven hangen. En dat kan leiden tot schimmelgroei en houtrot. Om voldoende ventilatie te garanderen, moet de kruipruimte worden voorzien van ventilatieopeningen in de buitenmuren.

Isolatie

Eis 2 is dat een kruipruimte goed geïsoleerd moet zijn. De bodem van de kruipruimte moet bedekt worden, of zijn, met isolatiemateriaal om te voorkomen dat koude lucht vanuit de bodem naar boven komt. Dit kan helpen om de energierekening van het huis te verlagen en het comfortniveau van de bewoners te verhogen.

Vochtvrij

Daarnaast moet vocht in de kruipruimte ook zo min mogelijk kans krijgen, volgens de derde eis. Dit betekent dat de kruipruimte moet worden afgedicht om te voorkomen dat vocht van buitenaf naar binnen kan dringen. Dat kan door het aanbrengen van een vochtwerende laag op de bodem en door het afdichten van eventuele scheuren en gaten in de muren en vloeren.

Goede toegankelijkheid

Tot slot moet de kruipruimte voldoen aan de eisen op het gebied van toegankelijkheid en veiligheid. Er moet dus voldoende ruimte zijn om veilig te kunnen bewegen (kruipen) en werken in de kruipruimte. Voldoende licht is daarbij wel handig om goed te kunnen zien en er moeten veilige toegangspunten zijn om de kruipruimte in te gaan en te verlaten. Omdat de kruipruimte onder de vloer zit, is het wellicht ook handig om blogs over vloeren te lezen. Je weet maar nooit waar het goed voor is!