kluis brandwerend

Natuurlijk moet je er niet vanuit gaan dat er bij jou thuis of op kantoor brand uitbreekt maar er blijft altijd een kans aanwezig. Een hoop spullen zijn vervangbaar, zoals kleding of meubels, maar iedereen heeft spullen die onvervangbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan fotoboeken, oude dia’s of belangrijke documenten/data. Dit is de reden dat een kluis brandwerend dient te zijn, het beschermen van onvervangbare spullen.

Hoe werkt een brandwerende kluis

Een brandwerende kluis is van speciale materialen gemaakt waardoor de kluis bestand is tegen de hitte van vuur. De kluizen worden getest op het brandwerend blijven onder erg hoge temperaturen. Als een kluis brandwerend is kan dit zijn voor een half uur of een uur. Dit betekent dat de spullen die opgeborgen zitten in de kluis intact blijven voor maximaal een uur in de hete temperaturen van vuur. Het is van belang dat papier dus niet in brand vliegt, maar ook dat ander spullen niet smelten zoals data opslag of cd’s. Om dit te waarborgen is een kluis brandwerend gemaakt met speciaal materiaal dat er voor zorgt dat de temperatuur in de kluis lager blijft dan buiten de kluis.

kluis brandwerend

Andere invloeden van brand

Wanneer is een kluis brandwerend? Wanneer de kluis niet alleen bestand is tegen warme temperaturen maar ook tegen andere invloeden van een brand. Denk aan bluswater, om deze reden moet een brandwerende kluis ook waterdicht zijn. Ook is het mogelijk dat een kluis door een houten vloer zakt tijdens een brand, daarom moet de brandwerende kluis ook zo stevig zijn dat hij een val overleefd.