Wanneer moet een groepenkast uitgebreid worden?

Tegenwoordig gebruiken we steeds meer apparaten in huis. Denk aan een waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine, droger, oven, magnetron, etc. Zo zijn er vast nog veel meer apparaten waar jij gebruik van maakt. Om dit allemaal goed te laten werken, is er een goede groepenverdeling nodig. Een groepenverdeling is de verzamelnaam van alle stopcontacten, lichtpunten en schakelaars die verbonden zijn met elkaar via één gemeenschappelijke zekering op één aardlekschakelaar. Hoe zit het met die groepenverdeling? Wanneer moet een apparaat op een aparte stroomgroep? Je leest het in dit blog.

Hoeveel groepen zijn er nodig?

Om al jouw apparaten. inclusief led dimmers en lampen, goed aan te kunnen sluiten, heb je een bepaald aantal groepen in de meterkast nodig. Het minimale aantal groepen is acht. Je hebt dan een aparte groep voor de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en zolder, de garage en buitenverlichting, de wasmachine, de droger, de vaatwasser en de combimagnetron. Het is belangrijk dat energievretende apparaten, zoals de wasmachine, droger, vaatwasser en combimagnetron op een aparte groep aangesloten zijn. Dat geldt ook voor apparaten als een inductiekookplaat, een elektrische kachel, een boiler of een waterkoker. Anders kan de groepenkast overbelast raken. De groepenkast kan ook overbelast raken als je meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken.

1 fase of 3 fase groepenkast

Je kunt een 1 fase of 3 fase groepenkast hebben. Op een fase 1 groepenkast mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Er is een maximum van vier groepen per aardlekschakelaar toegestaan. Daarbij moet elke installatie voorzien zijn van minimaal twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar. Als je dus meer apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken, kun je jouw groepenkast om laten bouwen tot een 3 fase groepenkast. Wil je meer tips voor jouw verbouwing? Klik dan hier voor meer van onze blogs.