palenrammers

Logischerwijs is de fundering op palen een fundering die gebruik maakt van in de grond geheide, gedrukte of geschroefde palen. Het grootste voordeel van palen is dat de fundering dieper gelegen dragende grondlagen kan bereiken. Dit kan namelijk niet met de andere fundering variant: een fundering op staal. Een fundering op staal kan namelijk alleen vlak onder het grondoppervlak geplaatst worden en bestaat uit balken of een lange rechthoekige funderingsplaat. Wanneer gebruik je dan welke fundering vraag je je nu misschien af? De algemene regel is dat je in het Westen van Nederland altijd een fundering op palen gebruikt. Dit komt doordat de dragende zandlaag nooit bij het oppervlak ligt. In het Oosten is dit wel het geval, waardoor je voor garages of schuurtjes toch de fundering op staal kunt gebruiken. Voor grotere constructies wordt vrijwel overal in Nederland een fundering op palen gebruikt. Deze fundering biedt namelijk meer stabiliteit en dus veiligheid aan de constructie.

Hoe diep gaan de palen de grond in?

Een paal moet (als het kan) voor een derde deel de grond in om stevig te staan. Voor een schutting van 180 cm hoog is dus een paal nodig van zo’n 270 cm. Dit is een vuistregel en uiteraard afhankelijk van factoren. Zoals de ondergrond of het soort hout. Om ervoor te zorgen dat de palen keurig recht en even diep komen te staan, kunt je van tevoren een streepje op de paal zetten dat op een vastgestelde hoogte boven de grond uit moet komen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een palenrammer huren.

Stap voor stap hoe het in zijn werk gaat

De eerste stap is het uitzetten van de lijn. Plaats eerst de begin-, de hoek-, en de eindpalen en span daarlangs een draad of koord. Zet bijvoorbeeld kleine stokjes in de grond waar je een koord langs spant. Vervolgens ga je aan de gewenste lijn beginnen met het maken van gaten. Langs de lijn waar je palen geplaatst wil hebben, boor je gaten. Dit kan met een handgrondboor of met een benzine grondboor. Je kunt bij ons de benzine grondboor of handboor kopen of juist de grondboor huren. Zet de paal in het gat. Druk deze gewoon met spierkracht in de grond en zorg dat deze recht staat. Gebruik eventueel een waterpas om het te controleren. Gebruik altijd een palenrammer huren voor het inslaan van palen. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan de palen. Waardoor je schutting uiteindelijk ook minder mooi wordt. Je kunt de palenrammer om de paal heen bevestigen en dankzij de handvatten deze naar beneden slaan.