Misschien heb je het woord energielabel wel eens ergens voorbij zien komen maar heb je er verder geen aandacht aan besteed. Toch is het wel slim om eens wat verder te kijken. Weet je niet wat een energielabel is? Ga dan even op je gemak zitten dan leggen wij het je uit.

Een energielabel, wat is het?

Een energielabel is een label dat volgens de Europese richtlijnen goedgekeurd moet zijn. Het vertelt je hoe energiezuinig het apparaat is wat je hebt gekocht. Het zit bijvoorbeeld op de meeste witgoedapparaten zoals je koelkast, vriezer, droger en wasmachine. Op die manier kan je dus precies in de gaten houden hoe milieuvriendelijk en energiezuinig dat jezelf bezig bent.

Je kunt zelf ook een energielabel aanvragen voor je huis. Je krijgt dan te zien hoe energiezuinig jouw huis is en hoe je er eventueel zelf nog wat aan kunt veranderen om nog energiezuiniger te zijn. Om een energielabel voor jouw woning aan te vragen moet er een controle plaatsvinden. Die wordt gedaan door een energieadviseur. Die komt bij jou langs en gaat heel je huis door om te zien hoe energiezuinig jouw woning is. Nadat hij dat heeft gedaan kan hij gaan bepalen welk energielabel op jouw woning van toepassing is.

Wat maakt mijn woning energiezuinig?

Er zijn verschillende manieren om jouw woning energiezuinig te maken. We geven jou een aantal opties die er zijn om dat voor elkaar te krijgen.

  • Een zonneboiler of zonnepanelen plaatsen
  • Een ketel laten plaatsen die zuiniger is
  • Je muren isoleren met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie
  • Je vloer isoleren
  • De gevel van je huis isoleren
  • Je woning voorzien van dubbelglas of zelfs driedubbel glas
  • Het dak van je woning isoleren

Je ziet dus dat er best nog wel wat opties zijn om te doen om je woning van een goed energielabel te voorzien.