Epoxy is een chemische giethars die erg taai en hard is. Het hecht zich gemakkelijk aan tal van verschillende materialen zoals hout, metaal, beton en aluminium. Het hecht zich echter niet aan polyethyleen (hier zijn de meeste vuilniszakken van gemaakt) en siliconen. Met resin art wordt daarom vaak gebruikgemaakt van siliconen mallen. Zo kan de epoxy gemakkelijk in verschillende vormen worden gegoten. Epoxy hars wordt altijd in combinatie gebruikt met een harder.

Waar wordt epoxy voor gebruikt?

Epoxy giethars is voor verschillende functies te gebruiken. Een gietvloer van epoxy wordt vooral gebruikt in industriële omgevingen. De vloeren dienen erg bestendig te zijn aangezien gebruik wordt gemaakt van zware apparaten en verschillende werkzaamheden.  Ook in woningen is een epoxy vloercoating erg populair. Er wordt een dunne laag aangebracht die dient als een beschermlaag. Dit geeft een mooie uitstraling en is vuil- en waterafstotend. Dit is gemakkelijk zelf aan te brengen met een verfroller, waardoor het populair is onder de doe-het-zelvers. Ook is epoxy giethars erg populair voor kunstprojecten. Dit wordt ook wel resin art genoemd. Een voorbeeld hiervan is een riviertafel. Misschien heeft u wel de bekende video’s gezien van houten tafels met prachtig gekleurde epoxy die als een rivier door de tafel lopen. De epoxy giethars is dus voor meerdere doeleinden te gebruiken en erg veelzijdig. Epoxy geeft een luxe zijdeglans laag, maar is ook gemakkelijk te vermengen met andere kleuren en effecten. Zo kan er een mat effect worden gegeven of vermengd worden met een antislip korrel laag. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor in de badkamer. 

Wat is resin art?

Epoxy is erg populair onder de kunstenaars. Het is niet alleen beperkt tot het maken van bijzondere tafels of ander meubilair, maar met siliconen mallen kan de epoxy praktisch in elke vorm gegoten worden. U kunt zelfs uw eigen schaakstukken maken, of prachtige sieraden. De epoxy resin is te mengen met verschillende kleurstoffen. Zo kan je prachtige metallic kleuren krijgen die een bijzonder effect geven wanneer kleuren met elkaar worden vermengd. Ook kan je de giethars vermengen met glitter om leuke onderzetters te maken. Het kan ook gebruikt worden als coating voor een kunstwerk. Zo geeft het een weerbestendige beschermlaag waardoor het kunstwerk beschermd wordt. De vele mogelijkheden van expoxy giethars maken het product ideaal voor verschillende toepassingen in huis. Of je nu met de gekleurde resin variant aan de slag gaat of kiest voor een sterke vloercoating van epoxy, alles is mogelijk! Veel succes met de tips in deze blog en laat je verrassen! 

Kortom, epoxy is veelzijdig materiaal wat duurzaam is en bescherming biedt aan tal van materialen. Het wordt voor vloeren gebruikt, of om meubilair te ontwerpen of andere kunstwerken.