Bij problemen met de watertoevoer (leidingen, kranen) of de verwarming zal men snel geneigd zijn om de hulp van een loodgieter in te roepen. Dat is in de meeste gevallen ook terecht omdat de nodige kennis en ook het gereedschap niet beschikbaar zullen zijn voor de doorsnee burger die met zulke problemen wordt geconfronteerd. Toch is er weer een aantal problemen waar je niet gelijk een loodgieter voor hoeft in te schakelen, maar gewoon zelf relatief eenvoudig op kunt lossen.

Waarom zou ik dan niet gelijk een loodgieter mogen inschakelen?

Een ieder is vrij om te bepalen of de loodgieter nou langs moet komen of niet. Wie er niet de tijd voor heeft en het probleem zo gauw als mogelijk opgelost wil hebben, zal dus niet proberen eerst zelf wat aan te doen. Ze nemen dan gewoon contact op met  een loodgieter uit Amsterdam en komen die het werk op een professionele wijze aanpakken. Voor de andere groep die wel eerst even wil kijken om er zelf wat aan te doen is het belangrijk om ook eens even eerlijk te zijn tegenover jezelf en niet te beginnen aan een avontuur die je niet tot een goed einde zal kunnen brengen.

Maak daarom eerst een goede analyse van het probleem en kijk even op het internet wat er allemaal gedaan kan worden om het op te lossen. Je hebt op zo een manier gelijk een idee wat voor werk er allemaal schuil gaat achter zo een reparatie en kan het besluit gelijk worden genomen om een loodgieter in te schakelen of het werk zelf uit te voeren. Het hoeft hierbij ook niet altijd te gaan om reparatiewerkzaamheden, maar kan je bijvoorbeeld ook een nieuwe waterleiding aanleggen voor de tuin.

Heb je wel alles in huis?

Na besloten te hebben het werk zelf uit te voeren zal je niet alleen de nodige informatie moeten verzamelen, maar ook op zoek moeten gaan naar de juiste gereedschappen. Een goed gereedschap maakt het halve werk en geldt dat ook voor loodgieterswerk. Gelukkig hoef je niet per se alles te kopen en kan je bij tal van bouwwinkels terecht om zulk gereedschap te huren. Het handige hiervan is dat je er ook gelijk om advies kunt vragen over het gebruik ervan. Wanneer je daarbij ook nog de te gebruiken materialen daar aanschaft zal je er zeker nog meer adviezen kunnen inwinnen over de manier waarop je te werk zal moeten gaan.

Naast de kennis die je verzameld hebt vanuit het internet en de bouwwinkel kan je altijd ook nog een beroep doen op een handige buurman of kennis die je de nodige ondersteuning zal kunnen bieden. Ga ook nooit overhaast te werk en neem je tijd om alles goed te observeren en te analyseren voordat je daadwerkelijk begint met de werkzaamheden. De kans op onprettige verrassingen wordt hierdoor aanmerkelijk verkleind.

Hoe aantrekkelijk het dan ook mag lijken om zo een schijnbaar eenvoudige reparatie zelf te verrichten, een eerlijke analyse is altijd een goed idee om daarover een besluit te kunnen nemen. Verzamel vervolgens zo veel als mogelijk informatie over het werk dat je zult verrichten en zorg er ook voor dat je over het juiste gereedschap beschikt.