Je wilt een palletwagen kopen? Welke soorten zijn er en waar moet je op letten? Op die vragen gaan we hier in. Maar eerst, waarom zijn ze zo handig? Dat heeft met de pallet te maken. Pallets worden zeer veel gebruikt om goederen op te plaatsen, die dan vervolgens kunnen worden opgeheven, verplaatst en opgeslagen. De afmetingen van pallets zijn gestandaardiseerd. Met de inrichting van je magazijn en vervoermiddelen kan je daarop inspelen. Een van de apparaten, die voor het gebruik van pallets wordt gemaakt, is de palletwagen.

Soorten palletwagens

In een paar woorden is een palletwagen een apparaat op wielen met twee draagarmen, die je in een pallet kunt schuiven, die je vervolgens kunt opheffen en rijdend kunt verplaatsen. Alvorens een palletwagen te kopen, wees dan bekend met de soorten. Een eerste onderscheid tussen palletwagens is handmatig of elektrisch. Om een pallet met goederen te kunnen opheffen, heeft een palletwagen een hydraulisch systeem. Daardoor is er niet veel kracht voor nodig. Elektrische palletwagens kunnen worden onderverdeeld in wagens met of zonder een plateau, waar op je kunt staan. Verder heb je hoogheffende wagens, zowel handmatig als elektrisch, die hoger heffen dan het standaard type. Dan hoeft je minder te bukken. Ook kan een weegschaal zijn ingebouwd.

Aandachtspunten

Wat zijn aandachtspunten bij een palletwagen kopen? Het is erg belangrijk om goed na te denken over het type gebruik ervan. Hoeveel gewicht wil je ermee heffen? Welke lengte van de draagarmen is het meest praktisch? Is de wagen alleen voor binnen een magazijn of ook in vrachtwagens? Hoe intensief is het gebruik? Het kan behoorlijk zwaar zijn om de hele dag met een handbediende wagen te werken. Hoe lang gaat de accu van een elektrische palletwagen mee en wat is de oplaadtijd. Is een hoogheffende wagen meer verantwoord? Verhoogt een ingebouwde weegschaal de efficiëntie? Het zijn allemaal vragen, waarop je vooraf een antwoord dient te hebben.