hottub-bestellen

Eigenlijk is het een vraag die zelden wordt gesteld maar gelukkig wel steeds vaker. Heb ik een ondervloer zwembad nodig, en zo ja op welke bodem? Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat je het zwembad op een niet hellende bodem neer zet of een bodem met hoogteverschillen. Een zwembad plaats je het beste op een vlakke ondervloer. Als je het wel doet kan dat zorgen voor beschadigingen en uiteindelijk scheuren, waardoor je zwembad lek raakt en de pret snel over is. Daarnaast is een bodem zonder scherpe voorwerpen en steentjes van belang. Hieronder een aantal scenario’s die je helpen om de juiste ondervloer te kopen voor verschillende bodems. 

Kun je een zwembad op kunstgras plaatsen? 

In principe kan je jouw zwembad op gras en op kunstgras plaatsen zonder problemen. Hou er rekening mee dat er bij kunstgras verschil in kwaliteit kan zijn, waardoor het herstel van het gras soms langer kan duren. In principe zou elk kunstgras ertegen moeten kunnen. Let er ook goed op dat bij gras, ook bij kunstgras, er altijd met zand gewerkt wordt en dit dus makkelijk in je zwembad terecht kan komen via je voeten. Neem om dat te voorkomen een teiltje waarin je voorspoelt en gebruik een zwembadstofzuiger voor verdwaalde korrels op te ruimen. 

Bij gewoon gras gaat het gras dood aan de schaduw en druk die erop uitgeoefend wordt. Als je een zwembad op je natuurgras plaatst, hou er dan rekening mee dat je hem na een paar dagen verwijderd zodat je gras kan herstellen. Ook hier is de kwaliteit van belang voor de snelheid waarin het gras hersteld. 

Kies altijd voor een ondervloer zwembad.

In beide gevallen, zowel natuurgras als kunstgras, wordt het gebruik van op zijn minst een zeil als ondervloer zwembad aangeraden. In de bodem kunnen altijd scherpe voorwerpen zitten en zand kan uiteindelijk bij veel wrijving ook schuren. Als je een zeil plaatst onder je zwembad voorkom je beschadigingen. Voor de zekerheid kun je ook nog foam tegels gebruiken of tapijt, maar is niet per se noodzakelijk. 

Heb je een ondervloer zwembad nodig op tegels? 

Eigenlijk is het geen enkel probleem om je zwembad op een terras of balkon te plaatsen, maar gebruik altijd een ondervloer zwembad. Een tegel kan scherpe randjes, steentjes of andere scherpe voorwerpen bevatten, waardoor je zwembad snel kan beschadigen. Een zeil is in dit geval vaak onvoldoende, daarom zijn foam tegels of een ondertapijt aan te raken op tegels. 

De uitzondering voor een ondervloer zwembad is als je eerst ervoor zorgt dat je de tegels aanveegt en zeker weet dat er geen zand of andere scherpe voorwerpen meer op de tegels aanwezig zijn. Dan kun je ook volstaan met bijvoorbeeld een onderzeil. Hoe dan ook moet je de ondervloer nooit direct op welke bodem dan ook plaatsen. 

De beste aanrader zijn de foam tegels of een houten vlonder om je zwembad jaar in, jaar uit te beschermen tegen beschadigingen van onderaf. Zeker met de vlonder kun je ervoor zorgen dat je zwembad mooi recht staat. Als je van plan bent een zwembad aan te schaffen, is het ook belangrijk om de juiste chloortabletten te vinden.