Je hebt het vast wel gezien in Disney films, in Hollywood films en in reclames: iemand, vaak een vrouw met een jurk aan, met haar haar wapperend in de wind, slaat de deur open naar het balkon terwijl er en opwindend muziekje afgespeeld wordt. In Disney films zingen de Disney prinsessen vaak zelf en komen er allerlei vogels aanvliegen die gezellig meedoen. De prinses loopt tot aan de balkon omheining en aait hier de knaagdieren en vogels die op de reling zitten. Iedereen herkent dit beeld waarschijnlijk wel. Maar waarom heeft een balkon zo erg iets sprookjesachtig?
Het balkon als symbool van de romantiek
Een balkon heeft iets romantisch. Misschien dat het vroeger gebruikt werd om naar buiten te vluchten met je geliefde om naar de zonsondergang te kijken. Of dat je vanaf het balkon luisterde naar de serenade van je geliefde. Zelfs een Frans balkon, een balkon waar je eigenlijk gelijk de reling treft, heeft hierdoor iets romantisch. Als ik me niet vergis, is er zelfs in Romeo en Julia een balkonscène. Julia staat dan op het balkon en wordt toegefluisterd door Romeo die daar niet in de buurt zou moeten komen. Daarnaast heeft een balkon iets romantisch omdat je er lekker weg kan dromen en ver de verte in kan kijken.
De buitenwereld als sprookje
Daarnaast is de buitenwereld en natuur altijd een inspiratiebron geweest voor sprookjes. Bossen, dieren en natuurverschijnselen komen vaak in sprookjes voor. Ook in de tijdsperiode de romantiek was de buitenwereld de grote bron van inspiratie. Op deze manier is het ook makkelijker om een balkon te relateren aan een sprookje. Het balkon is immers het enige deel van het huis waarbij we de buitenwereld betrekken tot onze woning. Vaak hebben we een prachtig uitzicht, over natuur of over de stad, en zetten we het balkon zelf vol met planten en bloemen. Ook wordt er via het balkon contact maken met onze buren. En elk sprookje gaat uiteindelijk over menselijke relaties.