geschrokken

Natte muren in huis zijn altijd een slecht teken. U merkt het aan afbladderende verf of loslatend behang. De donkere vlekken op muren voelen vochtig aan. Een muffe, beschimmelde geur verspreidt zich door uw huis. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over vochtige muren wat vaak aan 2 dingen kan worden toegeschreven; Vocht van buiten zoekt een weg naar binnen, of binnen vocht hoopt zich op achter de muren. Denkt u vocht in uw huis te hebben? We bespreken hieronder waar het vandaan zou kunnen komen.

Een lek in de muur

Het sanitairsysteem van uw huis levert water aan verschillende kamers, maar leidingen lopen door het hele huis. Achter een muur in de slaapkamer, studeerkamer of eetkamer kan een verborgen lek ontstaan.

Lekkende apparaten zijn een andere bron van lekken achter muren. De druppels van vaatwassers en wasmachines kunnen vochtige zones creëren in gipsplaatmuren.

Lek van buitenaf

Natte plekken op binnenmuren nadat het heeft geregend, betekenen meestal problemen aan de buitenkant van het huis. Inspecteer de buitenkant van uw huis op deze veelvoorkomende problemen.

  • Gebarsten metselwerk en naden op buitenmuren
  • Versleten deur of venster rubbers 
  • Losse dakpannen en ventilatieopeningen 
  • De schoorsteen lekt

Vocht veroorzaakt door condens

Vaak zie je na een warme douche waterdruppels zich ophopen op oppervlakken in de badkamer. Dit gebeurt wanneer warme, vochtige lucht botst met koele, droge lucht. Ook in een warme keuken kan condensatie optreden. Binnenmuren die ‘zweten’, nemen het vocht op en blijven vochtig.

Koud weer kan condensatie op muren veroorzaken. Wanneer de buitentemperaturen erg koud zijn en de binnentemperaturen erg warm, genereert het warmteverschil vocht op binnenmuren. Dat vocht verspreidt zich uiteindelijk en veroorzaakt vlekken en schimmelgroei.

Opstijgend vocht uit de kelder

Vocht in de grond rond een fundering sijpelt in de keldermuren en migreert omhoog door de structuur van een huis. Het beïnvloedt uiteindelijk de gipsplaten en/of muren op de verdiepingen erboven. Minerale afzettingen en schimmel op keldermuren zijn duidelijke tekenen van bodemvocht dat in uw huis sijpelt.

Zware regenbuien en smeltende sneeuw dragen bij aan vocht in een kelder door scheuren in de fundering. Overstromingen in de kelder als gevolg van lekkende leidingen, defecten aan apparaten en defecten aan de pompput maken vochtproblemen erger.Denkt u het probleem niet zelf op te kunnen lossen en lijkt het niet meer weg te gaan? Schakel in dit geval dan altijd de vochtbestrijder in.