Op het moment dat je een opbouw wenst te realiseren bij je woning dien je er rekening mee te houden dat dit een behoorlijk ingrijpende verbouwing is. Veel mensen onderschatten dit vaak, maar toch is het laten uitvoeren van een constructieberekening opbouw een absolute must. Het laatste wat je namelijk wil is dat deze werkzaamheid ervoor zorgt dat de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komt. Denk bovendien ook niet te snel dat dit niet zal gebeuren, want het was in het verleden wel degelijk een vaak voorkomend probleem. Zou jij graag ook precies te weten willen komen waar je in deze situatie allemaal rekening mee moet houden? Lees dan vooral snel verder!

Moet je verplicht een constructieberekening opbouw laten uitvoeren?

Op het ogenblik dat je ervoor wenst te kiezen om een constructieberekening uit te laten voeren dien je er rekening mee te houden dat een constructieberekening opbouw wettelijk verplicht is. Dat is misschien in eerste instantie een klein beetje een doorn in het oog van veel mensen, maar tegelijkertijd is dit eigenlijk best interessant. Het verplicht maken van een dergelijke constructieberekening heeft er namelijk in de praktijk voor gezorgd dat er tegenwoordig veel minder vaak sprake is van constructie gerelateerde problemen bij een opbouw. Bovendien is het zo dat ook de kosten voor zo’n berekening veel beter meevallen dan je in eerste instantie zou vermoeden. Daarover echter meer verderop deze pagina. 

Wat zijn de voordelen waar je op kan rekenen?

Zelfs wanneer een constructieberekening opbouw niet verplicht zou zijn zou het nog altijd warm worden aanbevolen om er alsnog één uit te voeren. Dit omwille van verschillende redenen. In menig aantal gevallen is het namelijk zo dat er in de praktijk schade optreedt wanneer er problemen blijken te zijn met de ondersteunende elementen. Het kan hierbij dan gaan om verzakking, maar ook om bijvoorbeeld de vorming van scheuren of barsten. Eender welke vorm van schade er uiteindelijk optreedt, je zal altijd kunnen vaststellen dat dit als gevolg kan hebben dat je met significante kosten zal worden geconfronteerd. Dat kan uiteindelijk niet de bedoeling zijn. Het laten uitvoeren van een constructieberekening kan dergelijke aanzienlijke kosten voorkomen. 

Tilt Shift Lens Photography of Red Crane Miniature

Hoe besparen op de kosten van een constructieberekening opbouw?

Indien je graag een opbouw wenst te realiseren bij je woning mag het dus duidelijk zijn dat je daarvoor altijd een constructieberekening opbouw dient te laten uitvoeren. Dit betekent dat je ook steevast genoodzaakt bent om de kostprijs die hiervoor moet worden betaald op te nemen in de globale kostenberekening voor je woning. Zoals eerder reeds aangegeven kan je er rekening mee houden dat deze kosten gemiddeld ergens zijn gelegen tussen de 150 en 500 euro afhankelijk van de voorkeuren waarover je beschikt. Wil je deze kosten graag enigszins kunnen drukken? Dat kan. Hiervoor kan je in de praktijk gebruik maken van deze bespaartips:

  • Kies voor een constructeur uit jouw eigen omgeving;
  • Laat meerdere constructieberekeningen in één keer uitvoeren;

Ben je niet alleen van plan om een opbouw te laten realiseren bij je woning, maar plan je bovendien ook nog andere verbouwingen waarvoor een constructieberekening interessant of vereist kan zijn? In dat geval is het doorgaans interessant om alle berekeningen in één keer te laten uitvoeren. Je zal namelijk kunnen vaststellen dat je zo vaak een scherper prijskaartje zal ontvangen. Geïnteresseerd? Raadpleeg dan een constructieberekening specialist.