Er bestaan tegenwoordig menig aantal verschillende soorten isolatie. Eén van de isolatiematerialen waar je gebruik van kan maken is PIR isolatie. De isolatieplaten die zijn gemaakt van PIR zijn in de praktijk breed toepasbaar. Ze zijn ook uitstekend geschikt om niet alleen een plat dak, maar ook een spouwmuur te isoleren. PIR staat er om bekend over uitstekende thermische eigenschappen te beschikken. Bovendien geldt voor dit materiaal eveneens dat ze ook bij een geringe dikte aanzienlijk beter isoleert in vergelijking met andere isolatieproducten. Overweeg jij ook om bepaalde delen van je woning te gaan isoleren? Zou je daarbij bovendien ook graag willen kiezen voor het gebruik van PIR isolatie? Dan is het zeker interessant om even de informatie hier op deze pagina door te nemen.
Wat is PIR isolatie precies?
Voor PIR isolatieplaten geldt dat het gaat om een soort van harde schuimstof platen. Voor deze platen geldt dat de structuur waarover ze beschikken stevige gelijkenissen vertoont met het zogenaamde PUR-materiaal. Op brandtechnisch vlak kunnen we evenwel stellen dat PIR veiliger is. Dit is het gevolg van het feit dat er bij verhitting aanzienlijk minder schadelijke rookgassen vrijkomen. PIR platen kunnen in de praktijk verder worden gebruikt voor het isoleren van heel wat verschillende onderdelen van de woonst. Denk hierbij aan onder meer:
- Platte daken;
- Hellende daken;
- Vloeren;
- Spouwmuren;
De prima thermische eigenschappen die kunnen worden toegeschreven aan dit type van isolatiemateriaal zorgen er in de praktijk voor dat ook een geringe dikte voldoende kan zijn om toch prima te isoleren. De gemiddelde isolatiewaarde is dan ook niet voor niets gelegen tussen 0,023 & 0,026 W/Mk.
Welke soorten PIR platen bestaan er precies?
Voor het grootste gedeelte van de PIR platen geldt dat ze aan allebei de zijden zijn voorzien van een dampdichte laag. Dit zorgt ervoor dat de platen in de praktijk aanzienlijk sneller kunnen worden verwerkt. Bovendien is het als gevolg hiervan doorgaans ook niet nodig om nog gebruik te gaan maken van een apart dampscherm. Dit gezegd hebbende is het bij het gebruik van PIR isolatieplaten in de praktijk wel nog altijd noodzakelijk om de naden die zich tussen de platen bevinden goed af te dichten met behulp van tape.
In de praktijk is het zo dat er bij PIR platen ook niet zelden voor wordt gekozen om gebruik te maken van een ander type van isolatiemateriaal. Het kan daarbij dan onder meer gaan om glaswol. Voor deze platen geldt dat ze aan één zijde zijn uitgerust met een dunne laag minerale wol. Deze is speciaal aangebracht om ervoor te zorgen dat oneffenheden die zich op het muuroppervlak bevinden kunnen worden opgevangen. Voor dergelijke combinatieplaten geldt dat ze veelal worden toegepast in nog niet geïsoleerde spouwmuren. Dit omdat deze in het merendeel van de gevallen over een vrij ruwe afwerking beschikken.
Betaalbaar Isoleren | Isolatienoord.
Alle voordelen van PIR isolatie op een rijtje
We trappen een open deur in wanneer we stellen dat er een behoorlijk aantal interessante voordelen aan het gebruik van PIR isolatie zijn verbonden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat veel mensen op basis van deze voordelen beslissen om van dit materiaal gebruik te gaan maken. De voordelen waar je exact op kan rekenen zijn de volgende:
- Het materiaal neemt geen vocht op en is dus uitstekend inzetbaar in vochtige omstandigheden;
- In heel wat gevallen is er geen behoeften aan een apart dampscherm;
- Het lichte materiaal is zeer eenvoudig te verwerken;
- Er kan altijd worden gerekend op een hoge isolatiewaarde;
- Prima brandvertragende eigenschappen;
Naast de bovenstaande voordelen zijn er ook enkele nadelen waar je bij stil zal willen blijven staan. Tijdens het produceren van PIR isolatie is het namelijk zo dat er gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Deze kunnen een schadelijke impact hebben op het milieu. Bovendien is het eveneens zo dat het PIR isolatiemateriaal behoorlijk moeilijk te recycleren is. Toch wegen deze paar kleine nadelen in geen gevolg op tegen de vele interessante voordelen.