Als jij een beetje actief bent op social media zoals Facebook of Instagram dan heb je vast en zeker wel een keer een leuk DIY projectje voorbij zien komen zoals het maken van een eigen tafel, stoel of bank. DIY staat ook wel voor ‘Do It Yourself’ wat uiteraard in het Nederlands betekent ‘maak het helemaal zelf’. Of dat lastig is? Zeker niet als je maar op de juiste manier te werk gaat. In dit blog geven we je dan ook graag wat tips zodat ook jij je eigen houten meubel kan maken!

Wat wil je maken?

Voordat je zomaar aan de slag gaat is het natuurlijk wel handig om te weten wat je gaat bouwen. Een (actie)plan maken is dan ook meteen je eerste stap. Met een idee alleen ben je er nog niet. Wat je precies zelf kan maken aan meubelen? Eigenlijk alles wel. Wat dacht je bijvoorbeeld van hek, een kapstok, een lamp, een kippenhok, een bijzettafel, een kist, een bed, een raam, een kast, een schuur, speelgoed en we kunnen zo nog veel even doorgaan. Er zijn wel honderd en één dingen te bedenken wat je kan gaan maken. Het ligt dus helemaal aan jouw wat je wilt en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Daar moeten we natuurlijk wel eerlijk over zijn, het ene meubel zal wel een stuk meer tijd in beslag nemen dan het andere. Ga je voor de eerste keer aan de slag? Begin dan met een klein en makkelijk project, om de slag even te pakken te krijgen zullen we maar zeggen. Zorg dat je een bouwtekening hebt, de spullen en dan kan je eigenlijk zo aan de slag.

Voor welk soort hout kies je?

Als je in de bouwmarkt staat merk je waarschijnlijk al snel dat er tig soorten hout zijn waar je uit kan kiezen maar voor welke kies je dan? De mogelijkheden lopen uiteen van beukenhout tot aan douglas hout en van essen of kersenhout tot aan teakhout. Voor je eerste projectje raden wij altijd een makkelijk te bewerken houtsoort aan zoals douglas hout. Douglas hout is zeer makkelijk te bewerken en zowel geschikt voor binnen als buiten. Je kunt dit type hout bewerken met een machine of met handgereedschap. Het is relatief goedkoop omdat het in grotere schalen ingekocht kan worden en het is redelijk zacht materiaal voor hoe zacht hout kan zijn.

Eenmaal je materiaal in huis en je actieplan uitgewerkt? Dan kan je aan de slag met je nieuwe projectje. Heel veel succes!