Wordt het tijd voor een nieuwe graafmachine of ga je voor de eerste keer een graafmachine aanschaffen? Als ondernemer zul je weloverwogen te werk willen gaan. Het betreft vaak een behoorlijke investering. Daarbij wil je een machine waar je nog lange tijd mee vooruit kunt. Daarom loont het zeker de moeite om wat onderzoek te doen voordat je overgaat tot een aankoop. Maar waar ga je precies op letten en hoe baken je deze zoektocht af?

Wat is het doel van de machine?
Allereerst is het belangrijk in kaart te brengen waarvoor en hoe vaak de machine ingezet gaat worden. Gaat het bijvoorbeeld om incidentele werkzaamheden dan kan graafmachine verhuur een heel goed alternatief zijn. Daarnaast is het type werkzaamheden eveneens van belang. Wil je de machine gebruiken voor relatief kleine klusjes? Dan kan een minigraafmachine tot zes ton geschikt zijn. Voor het zwaardere werk zul je richting de normale graafmachines gaan van zes tot en met veertig ton. Door rekening te houden met het soort werkzaamheden en de frequentie hiervan kun je inzoomen op een bepaalde gewichtsklasse.

Houd een budget in gedachten
Ten tweede is het verstandig je budget te specificeren. Het kopen van een grote machine vraagt om een aanzienlijke investering. Het is de bedoeling dat deze investering zichzelf terug gaat verdienen maar je zult de machine eerst wel moeten aankopen. Bepaal naast het budget ook hoeveel je maximaal boven je budget wilt en kunt uitkomen als je een machine vindt die aan al jouw voorwaarden kan voldoen maar net wat duurder uitvalt. Dit bakent de zoektocht naar de juiste graafmachine verder af.

Let op de duurzaamheid
Naast het doel van de graafmachine en het budget dat je te besteden hebt, is het verstandig bij de aankoop van de graafmachine te letten op duurzaamheid. Kies voor een duurzame graafmachine die voldoet aan de gestelde milieuregels en laag in het brandstofverbruik zit. Van een machine die iets duurder in aankoop is, maar wel erg duurzaam in gebruik zul je waarschijnlijk langer profijt beleven. Er verschijnen daarnaast ook steeds meer elektrische graafmachines op de markt.

Weloverwogen kiezen
Omdat het aanschaffen van een graafmachine vraagt om een investering zul je als ondernemer weloverwogen te werk willen gaan. Juist omdat er veel te kiezen valt is het slim de zoektocht direct af te bakenen door te letten op een aantal factoren. Denk hierbij aan duurzaamheid, je budget, de werkzaamheden waarvoor je de machine wilt aanschaffen en hoe frequent je de machine gaat inzetten. Zo zal je sneller bij een geschikt model graafmachine uitkomen dat aan jouw wensen kan voldoen.