Zó leg je kunstgras aan

Het aanleggen van kunstgras is een geschikte manier om je tuin onderhoudsvriendelijk in te richten, en toch een gezellige sfeer te creëren. Zo hoef je je niet druk te maken over onkruid, maar kun je tóch in een groene tuin vertoeven. Daarnaast is kunstgras erg geschikt om op te spelen of te sporten, wat het ook erg aantrekkelijk maakt voor gezinnen met kinderen. Als je van plan bent om kunstgras aan te leggen in je tuin, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken.

Uitbesteden of doe-het-zelven

Ten eerste kun je natuurlijk je kunstgras laten leggen door een professional. Dit heeft zo zijn voordelen: zo’n specialist weet precies wat hij doet, en je bespaart een hoop tijd en moeite door deze klus uit te besteden. Doorgaans kun je, wanneer je het kunstgras aanschaft, gelijk een specialist inhuren die het kunstgras ook voor je aanlegt op locatie. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ben je redelijk handig en vind je het niet vervelend om te klussen? Dan kan dit een leuk project zijn. Het is uiteraard ook maar een eenmalige klus, aangezien kunstgras onderhoudsvrij is en je er daarna niet veel omkijk meer naar zal hebben.

Voor de klussers

Ga je zelf  kunstgras aanleggen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze klus het beste kunt aanpakken. Eerst is het belangrijk om het oude gras uit de tuin te verwijderen. Daarna egaliseer je de ondergrond en breng je een zandbed aan. Door een wals te gebruiken kun je het zandbed zo compact mogelijk maken. Vervolgens leg je een stabilisatiedoek neer, zodat er geen onkruid kan groeien op de plek waar je het kunstgras gaat aanbrengen. Dit doek kun je eventueel met haken vastzetten, zoals je bijvoorbeeld ook zou doen met een tentzeil. Als het doek eenmaal goed ligt, kun je het kunstgras gaan uitrollen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras goed recht ligt. Snijd vervolgens de naden en lijm ze op zo’n manier aan elkaar dat het gras voor het oog gelijkmatig doorloopt. Hierna kun je de buitenranden ook één voor één netjes bijsnijden, zodat het geheel er strak uitziet. Sla de randen van de kunstgrasmat daarna goed vast, zodat de mat niet zomaar kan verschuiven. Als alles goed ligt kun je het kunstgras nog even opborstelen, bijvoorbeeld met een harde bezem, zodat het er minder plat uitziet en een natuurlijkere look krijgt. Dan is het tijd om je gereedschap op te bergen en je nieuwe, groene tuin te bewonderen!