De tuin wordt een steeds populairdere plek om tijd door te brengen. Vanwege klimaatverandering zijn we meer buiten te vinden en begint de tuin een echte verlenging van de woonkamer te worden. Naast tuinieren is het een plek om te koken, te ontspannen, te eten en te werken. Hierdoor neemt ook de populariteit van veranda’s en tuinkamers toe. Wat zijn nu precies de verschillen tussen beide buitenverblijven en welke spreekt jou het meeste aan?

Vier de seizoenen met een veranda
Een veranda rust op steunpalen, heeft een dak en is voorzien van zijwanden. Een ander kenmerk van dit type buitenruimte is dat een veranda altijd aan één zijde vastzit aan een woning. Dit is ook meteen het grootste verschil met een terrasoverkapping. Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, staat een terrasoverkapping vaak vrij en wordt een veranda aan de woning gemonteerd. Veranda’s worden meestal vervaardigd uit hout. Met dit type buitenverblijf creëer je een plekje in je tuin dat beschutting biedt tegen de elementen. Zo kun je al vroeg in het voorjaar naar buiten en geniet je in het najaar veel langer van het herfstzonnetje.

Beschut genieten in een tuinkamer
Ook met een tuinkamer kun je optimaal van het buitenleven genieten. Een verschil met de veranda is dat een tuinkamer een helemaal af te sluiten ruimte vormt met zowel voor- als zijwanden. Vaak zijn dit glazen schuifwanden. Hiermee kun je deze overkapping in je tuin volledig afsluiten en eveneens weer openen bij mooier weer. Een tuinkamer kan vrijstaand zijn maar ook tegen een woning aan geplaatst worden. De tuinkamer is in de regel niet geïsoleerd. Juist doordat dit vertrek volledig afgesloten kan worden, kun je toch in weer en wind van deze ruimte gebruik maken. De tuinkamer biedt je dan ook meer beschutting dan een veranda.

Mis niets van het buitenleven
Er zijn meerdere verschillen te benoemen tussen tuinkamers en veranda’s. Zo is een veranda altijd aan een woning bevestigd en kan een tuinkamer vrij staan op iedere gewenste plek in de tuin. Beide varianten bieden je echter de mogelijkheid om optimaal van het buitenleven te genieten. Vooral met een tuinkamer hoef je helemaal niets meer van het leven in je tuin te missen. Met deze volledig af te sluiten buitenruimte kun je het komen en gaan van de seizoenen in alle comfort volgen. Maar ook met een veranda vergroot je de duur van het buitenseizoen. Zo kun je in de luwte van je veranda al heel behaaglijk van het eerste lentezonnetje genieten bijvoorbeeld.