Alle huiseigenaren hebben in begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit label is bedoeld om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verhuur of verkoop is het de bedoeling om het voorlopige label definitief te maken, anders is er kans op een boete. Een energielabel zorgt ervoor dat kopers en huurders meteen kunnen zien of een woning zuinig is. Dat is voor mogelijke nieuwe huiseigenaren handig om te weten. Een zuinige woning zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Hoe zuiniger een woning is hoe beter de woning voor het milieu is. Het energielabel verdeelt woningen in verschillende klassen, die weergeven hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. De klassen geven van A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is.

De woning energiezuiniger maken

Een woning die energiezuiniger is, levert de eigenaar diverse voordelen op. Een huis met een groen energielabel is comfortabel en het scheelt ook fors in de energiekosten van de woning. In een periode van 10 jaar kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinige woning oplopen dat duizenden euro’s. Er zijn verschillende manieren om een woning energiezuiniger te maken om zo dus uiteindelijk te besparen op de energiekosten. Een energiezuinige woning heeft dubbel glas, goede isolatie, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Vooral bij oudere huizen ontbreken deze eigenschappen en valt er nog veel progressie te boeken om de woning energiezuiniger te maken. De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn: comfortabeler wonen, lagere energierekening, minder CO2-uitstoot wat beter is voor het milieu en waardestijging van de woning met een kortere verkooptijd. Het is vaak een investering wat huiseigenaren moeten doen, maar deze investering zal zich op den duur terugverdienen. Er zijn verschillende bedrijven die precies kunnen aangeven waar de grootste kansen liggen in uw woning.

Energielabel aanvragen

Een definitief energielabel is online aan te vragen. Hiervoor dient u in te loggen met uw DigiD, past u de woninggegevens aan en levert u digitaal bewijs. Met digitaal bewijs kunt u denken aan bouwtechnische rapport, factuur of foto’s. Als laatst kunt u een erkend deskundige selecteren uit de lijst, die op dezelfde website staat waar u aanvraag doet. De aanvraag voor het energielabel wordt door de erkend deskundige digitaal gecontroleerd en komt dus niet bij u thuis langs. Zij zijn namelijk opgeleid om te bepalen of de aangeleverde gegevens over het energielabel correct zijn. Na goedkeuring van de aanvraag zal u de definitieve energielabel ontvangen. Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd en moet u overhandigen bij verkoop of verhuur van uw woning. Het is mogelijk dat een definitief energielabel verschilt van het voorlopige energielabel. Een voorlopig energielabel is namelijk samengesteld op basis van de meest voorkomende woningkenmerken in dat bouwjaar. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel.