EPDM, of ethyleen-propyleen-dieen-monomeer, is een populair materiaal voor platte en licht hellende daksystemen. Het is een membraan van synthetisch rubber dat veel voordelen biedt ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen. In deze blog gaan we na waarom EPDM een goede keuze is voor uw dak.

Duurzaamheid en levensduur

EPDM staat bekend om zijn duurzaamheid en levensduur. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, waaronder harde wind, hagel en zelfs vuur. Het is ook bestand tegen UV-straling, waardoor andere dakbedekkingsmaterialen na verloop van tijd kunnen verslechteren en barsten. EPDM kan tot 50 jaar meegaan met de juiste installatie en onderhoud.

Kostenefficiënt

EPDM is een kosteneffectief dakbedekkingsmateriaal, vooral in vergelijking met andere opties zoals metalen en opgebouwde dakbedekkingssystemen. Het is minder duur om te installeren en te onderhouden, waardoor het een populaire keuze is voor zowel commerciële als residentiële gebouwen.

Makkelijke installatie

EPDM is relatief eenvoudig te installeren, wat tijd en geld op arbeidskosten kan besparen. Het kan over bestaande dakbedekkingssystemen worden geïnstalleerd, waardoor het niet meer nodig is om het oude dakbedekkingsmateriaal af te scheuren en weg te gooien. EPDM kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, waaronder volledig verlijmd, mechanisch bevestigd of geballast, afhankelijk van de vereisten van het gebouw. EPDM wordt met EPDM stroken neergelegd en ondanks dat het veel materiaal is, kan het gewoon online besteld en geleverd worden. Aan de hand van het dak kan er bepaald worden of het nodig is om het op maat te laten maken, al is dat over het algemeen wel aan te raden.

Energie-efficiëntie

EPDM-dakbedekkingssystemen kunnen helpen de energiekosten te verlagen door zonlicht en warmte weg te reflecteren van het gebouw. Dit vermindert de koelingsbehoefte van het gebouw, wat kan leiden tot lagere energierekeningen. EPDM kan ook met isolatie worden geïnstalleerd, wat de energie-efficiëntie van het gebouw nog verder verbetert.

Laag onderhoud

EPDM vereist minimaal onderhoud, wat op de lange termijn geld kan besparen. Het is bestand tegen algen- en schimmelgroei en kan eenvoudig met water en zeep worden gereinigd. Regelmatige inspecties en reparaties kunnen de levensduur van het EPDM-dakbedekkingssysteem helpen verlengen.

Milieuvriendelijk

EPDM lijm is een milieuvriendelijk dakbedekkingsmateriaal. Het is recyclebaar en geeft geen schadelijke chemicaliën af aan het milieu. EPDM kan ook worden geïnstalleerd met een groen dak, wat de duurzaamheid van het gebouw kan verbeteren en het stedelijke hitte-eilandeffect kan helpen verminderen.

Kortom, EPDM dakbedekkingssystemen bieden veel voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen. Ze zijn duurzaam, kostenbesparend, eenvoudig te installeren, energiezuinig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk. Als u een nieuw dakbedekkingssysteem voor uw bedrijfs- of woongebouw overweegt, is EPDM zeker het overwegen waard.