De isolatie spouwmuur kan vele voordelen met zich meebrengen. Na installatie zul je al gauw op zowel de korte termijn als de lange termijn merken dat de maandelijkse en jaarlijkse energiekosten omlaag zullen gaan. Voor relatief weinig geld kun je veel kosten per jaar besparen. De isolatie van de spouwmuur is daarom in de meeste gevallen bijna een noodzaak.

Een warmere woning met isolatie spouwmuur

Wanneer de spouwmuren zijn geïsoleerd, zul je al gauw merken dat het opwarmen van je woning sneller gaat. Door de isolatie zal warmte beter vastgehouden kunnen worden en de kou van buiten kan niet zo makkelijk meer binnendringen. Naast de snelle opwarming van de woning zul je ook merken dat de warmte minder snel wegtrekt wanneer je de verwarming weer uitzet. In de winter zul je dus lekker warm binnen zitten met een goede isolatie spouwmuur. 

De werking van spouwmuren en hun isolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee aparte muren die op een afstand van elkaar worden geplaatst. Zo zul je van de buitenkant één muur zien die eigenlijk bestaat uit twee aparte muren met een kleine ruimte ertussen. Zo hoeft er minder materiaal gebruikt te worden om een dikkere muur te krijgen. De ruimte ertussen kan bij de isolatie spouwmuur gebruikt worden om isolatiemateriaal in te spuiten. Zo ontstaat er een isolerende laag tussen de twee muren die het verschil in temperatuur aan beide kanten tegenhoudt.

Verminder jaarlijkse kosten

Door de isolatie spouwmuur zul je merken dat de jaarlijkse kosten van energie naar beneden gaan. Dit komt doordat warmte beter wordt vastgehouden en je dus minder lang de verwarming aan hoeft te zetten. Er zal dus jaarlijks minder energie nodig zijn om je woning warm te houden. Met een tussenwoning zul je ongeveer 260 euro aan energiekosten jaarlijks besparen wanneer je de spouwmuren isoleert. Bij een vrijstaande woning kan dit al oplopen tot wel 960 euro per jaar. Op de lange termijn zul je dus veel geld kunnen besparen met deze kleine investering. Daarnaast zal de waarde van de woning ook omhoog gaan wanneer deze isolatie is toegepast.

Beter voor het milieu

Naast de bespaarde kosten voor jezelf is het ook beter voor het milieu. Door de isolatie spouwmuur hoeft dus minder energie verbruikt te worden. Minder energie betekent dat er minder brandstoffen verbruikt hoeven te worden en zal de jaarlijkse CO2 uitstoot dus ook verminderd zijn. Voor een tussenwoning kan dit 600 kilo aan CO2 per jaar zijn. Bij een vrijstaande woning loopt dit op tot 2400 kilo CO2 die bespaard kan worden.

De kosten voor de installatie

Het installeren van de isolatie spouwmuur kost natuurlijk wat geld. De kosten van deze manier van isoleren zijn daarentegen wel de laagste van alle andere manieren om een woning te isoleren. Voor de isolatie van de spouwmuur bij een tussenwoning kost het rond de 900 euro. Bij een vrijstaande woning zal dit oplopen tot 3800 euro. Voor de beste prijs/kwaliteit verhouding van de spouwmuurisolatie kan je terecht bij Isolatiespecialist.nl.