Scharnierschroeven zijn speciale schroeven die beschikken over een kleine kop en geen freesribben. Deze opbouw die geldt voor deze schroeven zorgen ervoor dat de schroeven mooi kunnen verzinken in het scharnier. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om schade aan het scharnier te voorkomen. Ben jij ook benieuwd wat een scharnierschroef nu precies is en vooral op welke manier je er gebruik van kan maken? Dan moet je absoluut zeker even snel verder lezen!

Op welke voordelen kan je rekenen bij scharnierschroeven?

Het spreekt voor zich dat je in de praktijk bij het uitvoeren van tal van verschillende projecten behoeften kan hebben aan één of meerdere schroeven. Er kan daarbij worden vastgesteld dat de ene schroef absoluut de andere niet is. Eén van de verschillende exemplaren die er op de markt zijn terug te vinden is de zogenaamde scharnierschroef. Het betreft hier een schroef die feilloos weggewerkt kan worden in de scharnieren die je wenst te plaatsen. Dit uiteraard omwille van de eigenschappen die we reeds voor je op een rijtje hebben gezet in de inleiding van deze pagina. 

Scharnierschroeven hebben doorgaans altijd een voorgeboorde punt. Bovendien leent ze zich zowel voor de plaatsing van deur- als voor raamscharnieren. Hou er bovendien rekening mee dat deze schroeven ook gemaakt kunnen zijn uit verschillende materialen. Over het algemeen wordt het aangeraden om gebruik te maken van staalverzinkte exemplaren, eventueel voorzien van een bepaalde coating. In ieder geval mag het nu al duidelijk zijn dat scharnierschroeven in de praktijk best over wat verschillende eigenschappen kunnen beschikken. Even goed een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende opties op de markt is dus geen overbodige luxe. Alleen op deze manier zal je finaal immers altijd kiezen voor de voor jou beste scharnier schroeven. 

Verkrijgbaar in verschillende afmetingen

Hou er bij het kopen van een bepaalde scharnierschroef altijd rekening mee dat er sprake kan zijn van verschillende afmetingen. Wat dit betreft zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een afmeting van 4×40 mm, maar ook van 4,5×40 mm. Welke afmetingen nu precies voor jou het interessantst zijn zal de praktijk moeten uitwijzen. Het spreekt voor zich dat het bestaan van deze verschillende afmetingen in de praktijk wel sowieso een factor is waar je rekening mee zal willen houden.

Hoeveel scharnierschroeven heb je precies nodig?

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij het kopen van scharnierschroeven ook rekening zal willen houden met het vereiste aantal waar je behoeften aan hebt. Vaak is het zo dat mensen er in eerste instantie voor kiezen om wat kleinere hoeveelheden te kopen. Dit terwijl ze eigenlijk weten dat ze wel degelijk behoeften hebben aan grotere aantallen. Het meerdere keren kopen van kleinere hoeveelheden scharnierschroeven is niet interessant. Het leidt uiteindelijk altijd tot hogere kosten. Dit geldt voor haast alle zelfborende schroeven

Om bovenstaande te voorkomen is het dus altijd een goed idee om op voorhand even concreet te bedenken hoeveel scharnierschroeven je voor het project dat je in gedachten hebt nodig hebt. Wanneer je dat hebt gedaan zal je kunnen vaststellen dat het kopen van alle vereiste schroeven in één keer echt financieel heel wat interessanter kan uitvallen.