Een huis is een veilige plek, maar soms kan het alsnog voelen alsof het absoluut niet stil kan zijn. Maar eigenlijk maakt een huis soms heel veel geluid. In alle pijpleidingen borrelt wel wat en overal zijn deuren die open en dicht worden gedaan, mensen in het huis die rondlopen, leef geluiden zijn eigenlijk heel normaal, maar het is absoluut niet gek als je soms denkt: kan het niet wat stiller? En dat kan zeker! Want het is best mogelijk om een huis wat stiller te maken, dat kan ‘m zitten in kleine dingen, maar ook in grotere veranderingen die je aanbrengt in of aan het huis.

Tapijt

Als je veel geluid in huis hebt dan is tapijt daar een hele goede oplossing voor, je hoeft niet de hele vloer open te gooien om de hele woonkamer te vullen met tapijt, je kan ook vloerkleden gebruiken. Vooral gevoelsmatig maakt dit ook een groot verschil. De zachte ondergrond dempen voetstappen enorm en als een deel van de woonkamer daardoor in beslag moet worden, zal het voor jezelf een hoop schelen. Je kan er ook voor kiezen om vloerkleden boven neer te leggen, hierdoor hoor je boven meteen minder voetstappen.

Een deur dranger

Wat misschien nog wel het grootste verschil gaat maken in een huis is een deur dranger. Deze ken je vooral door de cafés en andere openbare ruimtes waar deuren zwaar open gaan en heel zachtjes weer dichtvallen. Dit kan je ook gebruiken voor in huis, vooral nu er heel veel variaties mogelijk zijn voor deurdrangers. Ze hoeven namelijk visueel niet zo aanwezig te zijn als dat je zelf denkt, je hebt ook deurdragers die zo goed als onzichtbaar zijn maar dus wel een heel groot verschil maken in hoe deuren dichtvallen. Het grootste voordeel is ook nog dat ze dus vanzelf dichtvallen, in plaats van dat je zelf de hele tijd de deur achter je dicht moet doen. Hierdoor zal er niet snel iets dichtwaaien of met een klap in het slot vallen. Je zal in ieder geval snel merken dat je niet meer zonder wilt als je er eenmaal eentje hebt.

Gordijnen

Als je veel geluiden van buitenaf hebt, zijn gordijnen een goede manier om het geluid wat meer buiten het huis te houden. Het speelt een grote rol of je dubbel glas of niet hebt, maar wanneer je geen dubbel glas hebt, kan een gordijn ook heel dempend werken. Zeker als je voor dicht doorlatende gordijnen kiest, is het overdag een stuk stiller zonder dat het ook meteen een donkere kamer hoeft te worden.