Wassen is niet ingewikkeld. Er zijn echter verschillende soorten wasprogramma’s; temperatuur, opties, dosering, soort wasmiddel, snelheid, etc. Er zijn er nog zoveel om uit te kiezen, dus wat is de beste keuze? Lees hieronder kort de tips voor wassen en wasmanden.

Het juiste wasprogramma

Bij de meeste wasmachines zijn er veel verschillende wasprogramma’s. Uiteraard worden slechts enkele wasprogramma’s vaak gebruikt. Meestal sorteert u het wasgoed op soort wasgoed om het juiste wasprogramma te kiezen. Dit gebeurt niet alleen met de kleur, maar ook met de stof van het kledingstuk. Andere nuttige informatie is te vinden op het was etiket, dat zich meestal aan de binnenkant van het kledingstuk bevindt.

Temperatuur instellen

Het is bekend dat een te hoge temperatuur het wasgoed (aanzienlijk) kan beschadigen. Bovendien verbruikt het onnodig veel energie en brengt het extra kosten met zich mee. Aan de andere kant is een te lage temperatuur ook niet goed, omdat het misschien niet al het wasgoed hygiënisch schoon maakt. Ook continu wassen op een te lage was temperatuur kan voor vuil of andere problemen zorgen. Tip: Draai het wasprogramma minimaal één keer per maand op 60 graden Celsius of hoger.

Wasmiddel en dosering

Voor witte of lichtgekleurde (katoenen) kleding gebruikt u kalkbleekmiddel en voor gekleurde (en donkere) kleding de kleurreiniger. Voor het wassen van delicate en/of wollen artikelen worden vaak speciale wasmiddelen gebruikt. Ook hardnekkige vlekken kunnen voorbehandeld worden met een vlekkenverwijderaar. Om sprankelend schoon te krijgen, is de juiste hoeveelheid wasmiddel cruciaal. Te veel of te weinig is bijvoorbeeld in beide gevallen niet goed. Volg altijd het doseringsadvies op de wasmiddelverpakking.

Het is ook niet geheel onbelangrijk dat je mogelijk verschillende wasmanden vooraf moet aanschaffen om het wasgoed te scheiden in de verschillende soorten wasgoed die je van plan bent te doen. Net als afval sorteren. Koop bijvoorbeeld een mand met witte, zwarte en gekleurde kleding. Ben je op zoek naar verschillende soorten wasmanden? Klik dan hier om naar de website van massamarkt te gaan!