De laatste jaren is Beton Cire een steeds vaker toegepast product. Je ziet het met name in badkamers waar de vloer, de wanden of zelfs een badkamermeubel met beton cire gemaakt wordt. Maar wat is dit voor materiaal? Welke eigenschappen heeft het en hoe wordt het aangebracht. Omdat er bij veel mensen nog onduidelijkheid is over dit product, geeft dit artikel je meer informatie. Na het lezen hiervan, kun jij voor jouw badkamer of een andere ruimte in jouw interieur bepalen of beton cire de ideale oplossing is.

Waar is beton cire van gemaakt?

De normale stuc is op basis van gips. Bij deze vloer zijn er met name twee componenten gebruikt, deze zijn cement en kunststof. Het kunststof dat aan het cement toegevoegd wordt, maakt dat deze vloer waterdicht, hard en strak wordt. De sealer, een soort toplaag, maakt de muur of vloer water- en vuilafstotend. Hierdoor kan beton cire dus in badkamer of zelfs doucheruimte aangebracht worden. 

Aanbrengen van beton cire

Het aanbrengen van deze vloer is vergelijkbaar aan stucen. In meerdere dunne lagen wordt de specie aangebracht. Door de manier van aanbrengen, in vegende bewegingen, ontstaat het karakteristieke en unieke effect van de wand, muur of ander object dan ermee gestuct wordt. Een oppervlak met deze vloer geeft een eigenzinnige, luxe en behaaglijke uitstraling aan de ruimte. Dit kan versterkt worden door het kiezen van beton cire in een kleur.

Kleuren beton cire

Anders dan men wel eens denkt, is beton cire niet altijd grijs. Er kan een kleur aan het mengsel toegevoegd worden. De tinten waaruit gekozen kan worden, zijn typische aardekleuren. Denk aan beige, zandkleur en allerlei tinten grijs. Je zou ‘50 Shades of Grey’ kunnen zeggen, aangezien de uitstraling van deze vloer ook wel wat spannends en exclusiefs heeft. Zeker in combinatie met zwarte, of meubels in een andere donkere kleur en gedimde verlichting, kan een ruimte een ongekende uitstraling van luxe geven.

Wat kost deze vloer?

Je vraagt je ongetwijfeld af wat het prijskaartje is aan deze luxe uitstraling. De prijs van deze vloer zit ongeveer op 80 euro per vierkante meter. Wanneer het oppervlak groter is, daalt de prijs per vierkante meter. Hiermee is deze vloer duurder dan veel soorten tegels, maar je krijgt er wel een unieke wand of vloer voor terug. Bovendien blijft beton cire door de hoge prijs exclusief en uniek. Op zoek naar dezelfde uitstraling maar met een kleiner budget? Ga niet zelf deze vloer aanbrengen, de kans dat je het niet goed doet, met vochtdoorslag tot gevolg, is groot. Je kunt in dat geval beter kiezen voor keramische tegels met betonlook. Je hebt dan echter wel voegen, hierdoor mist de eenheid die deze vloer wel biedt.

Waarom is de prijs van beton cire hoog?

Beton cire aanbrengen is echt een klus voor een vakman. Zelf krijg je dit nooit zo mooi. Iedere laag dient zeer nauwkeurig aangebracht te worden en tussentijds te drogen. Een vakman heeft er al snel meerdere werkdagen voor nodig. Tot slot dient de ondergrond geschikt te zijn of geschikt gemaakt te worden. Wanneer je bijvoorbeeld beton cire over tegels wilt aanbrengen, moet de ondergrond opgeruwd worden.