Energielabels zijn een manier om consumenten te helpen de energie-efficiëntie van verschillende producten te vergelijken. Energielabels bestaan voor verschillende producten, zoals witgoed, auto’s of huizen. Met een energielabel kun je als consument een weloverwogen beslissing maken over producten die energie gebruiken. Het is belangrijk om naar een energielabel te kijken omdat een product of woning met een laag energielabel veel energie gebruikt en dit op den duur dus veel geld kost. Met een energiezuinige woning of product bespaart u op de lange termijn geld, maar omdat deze producten in aanschaf waarde vaak duurder zijn vergissen mensen zich hier vaak nog in.
Energielabel voor huis aanvragen
Een energielabel voor je woning is een label wat de duurzaamheid van je woning aangeeft. De waarde van dit label wordt gebaseerd op de hoeveelheid fossiele brandstof die je woning gebruikt. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld kolen, olie of aardgas. Wanneer je woning veel van deze fossiele brandstoffen gebruikt, dan krijg je een minder gunstig energielabel toegewezen. Wanneer je woning weinig van deze brandstoffen gebruikt dan krijg je een groener label. Hoe groener je label, hoe gunstiger, want dit betekent dat je een duurzaam huis hebt.
Wat heb je aan een groen energielabel?
Een groen energielabel levert een heel groot voordeel op voor huizenbezitters. Een groen energielabel A of B laat de waarde van je woning significant stijgen. Ook een C-label kan nog positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Energiezuinige huizen zijn namelijk ontzettend in trek, omdat de energieprijzen stijgen en het bovendien beter is voor het milieu. Een groen energielabel is ook ontzettend voordelig voor jezelf als je je huis nog niet wil verkopen. Je maandelijkse lasten zullen namelijk relatief laag zijn in vergelijking met huizen met een minder groen label.
Hoe kom je aan zo’n label?
Nu zul je misschien denken, allemaal leuk en aardig, maar wie bepaalt nu wat voor energielabel mijn huis krijgt? Een energielabel wordt uitgegeven door gediplomeerde adviseurs die jouw huis een label kunnen toekennen. Deze adviseurs komen dan bij je thuis langs om je huis te inspecteren op duurzaamheid. Het aanvragen van zo’n energielabel kost geld, maar het kan je dus ook ontzettend veel geld opleveren! Zie het dus als een investering in je woning.