levensloopbestendige-woning-bouwen

De huizenmarkt staat op zijn kop: de prijzen stijgen door het dak terwijl je toch graag een dak boven je hoofd hebt. Wat je veel ziet voorkomen is dat mensen hun eigen huizen bouwen. Op deze manier heb je niet alleen een dak boven je hoofd maar doe je ook een investering: het is namelijk volledig jouw huis en hebt dus een stukje kapitaal om later eventueel weer te verkopen. Een praktisch stukje spaargeld dus. Er is veel mogelijk: van landhuis tot eengezinswoning, van finex tot tiny house.

Het bouwen van een prefab woning of tiny house

Ook deze naam is minder bekend dan de “gewone” huizen. Het woord “prefab” is afgeleid van “pre fabricated”. Het huis is dus op een andere locatie in modules of elementen opgebouwd en hoeft op de gewenste locatie enkel in elkaar gezet te worden. Een ander woord voor prefab is dan ook “elementenbouw”. Je zult nu meteen denken dat deze woningen allemaal op elkaar lijken, maar dit is zeker niet het geval, de huizen zijn er in alle soorten en maten en dus ook in jouw gewenste vorm, kleur en grootte.

Een tiny house is redelijk nieuw op de huizenmarkt, het concept is simpel: je bouwt een huis met alle essentiële voorzieningen, maar dan op kleine schaal. Het is niet aan te raden om in een tiny house te gaan wonen als je met vier kinderen en huisdieren zit, maar voor één of twee personen is het niet alleen heel knus, maar ook een stuk goedkoper dan een “normaal” huis op grotere schaal. Daarbij is de drempel letterlijk en figuurlijk minder groot om een tiny house te bouwen dan een grotere woning: je hebt minder materialen en grond nodig, wat een hoop kosten uitspaart.

Het bouwen van een huisje op wielen

Een huisje op wielen heeft een beetje een lullige reputatie, maar is zeker praktisch, helemaal gezien de juridische voordelen die het kan bieden met woonbestemmingen en dergelijke. Het bouwen van een huisje op wielen is niet zo simpel aangezien het huis ook aan eisen moet voldoen om over de weg verplaatst te worden. Let hier dus goed op. Op het moment dat je aan deze eisen voldoet heb je wel een heel bijzonder huis met heel veel vrijheid!