Het is ideaal en simpel om gerechten in klaar te maken, maar verschrikkelijk om schoon te moeten maken. Ra ra, wat is het? Het is een combimagnetron! Aangekoekte etensresten en een vettige binnenkant, het is een hele klus om weer mooi schoon te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal trucjes, waardoor het je een stuk makkelijker gemaakt wordt. We bespreken ze hier!

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je wil voorkomen dat je iets schoon moet maken, moet je eigenlijk voorkomen dat het vies wordt. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een blaadje aluminiumfolie op de bodem van je oven of combimagnetron te leggen voordat je ‘m gebruikt. Hiermee voorkom je dat de etensresten die vallen, aangekoekt raken op de bodem van je apparaat. Als de folie vies is, kun je deze eenvoudig vervangen met een nieuwe. Let hierbij wel op dat je nooit aluminiumfolie in je apparaat doet als je de magnetron wil gebruiken, omdat deze dan vlam zal vatten!

Schoonweken

Als het al te laat is om te voorkomen, gaan we over tot het schoonmaken. Dit kun je doen door je (inbouw) oven 5 minuten te laten voorverwarmen en deze daarna uit te zetten. Verwarm ondertussen een pannetje met lauw water met een grote scheut ammoniak erin en plaats deze in de oven. Doe de oven daarna dicht en laat het pannetje ongeveer een dag staan. Hierdoor zal al het vuil in het apparaat losweken, waarna je het makkelijk met een vochtig doekje kunt verwijderen. Als het niet de oven is die schoon moet worden, maar de magnetron, moet je het volgende doen: Zet een bakje heet water in de magnetron en zet ‘m op vol vermogen, zodat het water gaat koken. Laat dit 5 minuten koken, waardoor de damp de binnenkant van de magnetron schoon zal weken. En ziezo, je magnetron of oven is weer blinkend schoon!