wat kan er misgaan bij tegelsnijden

De risico’s van tegelsnijden

Ben je gestart met een project waarbij er getegeld moet worden? Dan kun je ervoor kiezen om dit over te laten aan een professionele tegelzetter, maar je kunt dit ook zelf doen. Weet wel dat tegelen niet eenvoudig is. De tegels moeten heel secuur worden gelegd voor een goed resultaat. Hierbij kan een tegelsnijmachine je helpen. Maar zelf tegels snijden is niet geheel zonder risico’s. Wat er mis kan gaan bij het tegelsnijden, dat vertellen we je graag in dit blog.

De meest voorkomende probleemgevallen

Tegels snijden is een kunst. Een groot gedeelte van de tegelverwerking vraagt om vakmanschap. Maar als je de juiste kennis en gereedschappen hebt, kun je zelf ook ver komen. Voor het tegelsnijden heb je een goed onderhouden tegelsnijmachine nodig. Een matig onderhouden tegelsnijder kan eerder zorgen voor problemen. Enkele probleem die voor kunnen komen bij het tegelsnijden, zijn:
  • Slecht of verkeerd weggebroken tegels, bijvoorbeeld door keramische resten onder de breekplaten.
  • Een slechte snijlijn,doordat het snijden haperend gaat en de druk op de tegel onregelmatig is. Dit kan komen door stroeve geleidestangen.
  • Speling op het geleidehuis
  • Speling op de vooraanslag

Verkeerde tegels snijden

Je kunt de meeste keramische tegels snijden. Zowel wand- als vloertegels. Maar weet wel dat er vloertegels zijn die zo’n grote inwendige spanning hebben dat het snijden wel goed kan gaan, maar bij het breken de tegel niet de snijlijn volgt. Deze tegels kun je dan beter zagen met een diamant.

Zorg ervoor dat je stabiel werkt

Het klinkt logisch, maar omdat het zo belangrijk is willen we het toch nog even benadrukken. Zorg ervoor dat je altijd op een stabiele ondergrond staat als je tegels gaat snijden. Want als je niet stabiel werkt, kan er van alles misgaan bij het tegelsnijden. Wil je ook graag jouw tuin aanpakken? Lees dan hier waarom een minigraver ideaal is voor tuinwerkzaamheden.