schuifpui zelf repareren

Hoe kan ik mijn schuifpui zelf repareren

Er zijn verschillende soorten schuifpuien. Denk aan een hefschuifpui of een schuifkiepschuifpui. Deze schuifpuien komen voor in houten, kunststof en aluminium kozijnen. Wanneer een schuifpui veel gebruikt wordt, kan het voorkomen dat deze na verloop van tijd wat stroef opent en sluit. Dit kan bijvoorbeeld komen door zand of vuil in de onderrail. Maar het kan ook zijn dat de schuifpui kapot is. In dit blog vertellen we je graag hoe je een kapotte schuifpui zelf kunt repareren.

Verschillende oorzaken

De oorzaak van een een kapotte schuifpui kan dus zand/vuil in de onderrail zijn. Dit kan simpel worden opgelost door uw schuifpui te demonteren en de wielen onder de rail schoon te maken en in te smeren. Maar een kapotte schuifpui kan ook andere oorzaken hebben. Zo kunnen de geleiders aan de onderzijde versleten of stuk zijn. Deze moet je dan vervangen. Ook als de rail versleten, beschadigd, gedeukt of verbogen is, zal deze vervangen moeten worden. Je kunt ook een overzetrail monteren over de bestaande rail om deze te repareren. De onderdelen om een schuifpui te repareren, zijn meestal uit voorraad leverbaar. Je bestelt ze eenvoudig via het internet. Makkelijk toch?

Achterstallig onderhoud

Een kapotte schuifpui is in veel gevallen het gevolg van achterstallig onderhoud. Je moet jouw schuifpui regelmatig een onderhoudsbeurt geven, minimaal 1 keer per jaar. Om te voorkomen dat het hang- en sluitwerk stuk gaat, dat er tocht ontstaat of nog erger: dat je een lekkage krijgt. Tijdens de onderhoudsbeurt wordt de schuifpui afgesteld en gesmeerd. Zo kun je jouw schuifpui zonder problemen blijven gebruiken. Een kapotte schuifpui voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Vond je dit interessant en ben je benieuwd geworden naar meer blogs van ons? Klik dan hier voor een handig overzicht en lees meer!