Tegenwoordig is de huizen market overhit en dien je snel te reageren en te denken: hierdoor kan je gauw dingen over het hoofd zien of overhaastige beslissingen nemen. Dat wil je koste wat kost voorkomen. Licht je daarom vooraf altijd goed in en neem (voor zover dat mogelijk is) de tijd om na te denken en te praten over jouw keuzes en wensen. Hieronder belichten we de twee grootste valkuilen tijdens het kopen van een huis.

Kijken, kijken, kijken

Vaak kom je een woning binnen en je voelt het gelijk: dit is het. Je wordt helemaal verliefd op bijvoorbeeld het mooie, antieke plafond, of je bent helemaal weg van de ruim ingerichte keuken. Maar het loont om je keuze niet op één bezichtiging te baseren. Tijdens de eerste bezichtiging zie je vaak dingen over het hoofd: je bent dan meer bezig met het letterlijk bekijken van het huis, in plaats van je echt te verdiepen in de woning. Daarom is het handig om – als het mogelijk is – een tweede, misschien zelfs een derde of vierde, bezichtiging te doen.

Bouwkundig rapport laten opstellen

Misschien wel één van de belangrijkste aspecten van een huis kopen: een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een professional zal dan de bouwtechnische staat van het huis bekijken en hier uitstelsel over geven in de vorm van een bouwkundig rapport. Hierdoor weet je welke kosten je kosten je nog kunt verwachten om het huis in de juiste (leefbare) staat te krijgen. Maar ook kosten die zich hoogstwaarschijnlijk in de toekomst zullen voordoen. Veel kopers hebben vaak geen geduld om dit nog te laten uitvoeren omdat ze snel een keuze moeten maken, maar het wordt sterk aangeraden om dit wel te doen. Het is daarnaast ook verstanding om zo’n keuring ook op te laten namen in de ontbindende voorwaarden van een koopcontract.

Het is dus belangrijk om veel over het huis te weten komen voordat je hem daadwerkelijk koopt, of zelfs voordat je een bod doet. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de bouwtechnische staat van een woning? Kijk dan eens op de website van Keuringsdienst voor Wonen. Hier vind je veel handige informatie, bijvoorbeeld ook over een MJOP.