Nog nooit van een sedumdak gehoord? Dan zal je na dit blog lezen precies weten wat het is. Een sedumdak valt onder de zogenoemde extensieve groendaken. Nu vraag je je vast af wat een extensief groendak is. Hier zal ik zo verder op induiken. Eerst het sedumdak. Sedum is een vetplant, deze vetplant kan enorm goed tegen extreme weersomstandigheden zoals kou, regen en harde winden. Waar sedum vooral goed tegen kan is droogte, waarom? Omdat sedum water opslaat in zijn bladeren. Hierdoor heeft het een soort van reserve. Omdat sedum dus een erg sterke plant is, is het de perfecte plant voor je dak. Een ander voordeel is dat het zichzelf goed in stand houdt waardoor je bijna geen onderhoud hoeft te doen. Hooguit één keer per jaar iets bijmesten.
Extensief groendak
Sedum valt dus onder het zogenoemde extensieve groendak. Kort gezegd houdt dit in dat het een maximale opbouwdikte heeft van minimaal 4cm en maximaal 15cm. Hierdoor zal je dak dus ook niet erg zwaar worden, maximaal 70 kilogram per vierkante meter. Het is niet zo zwaar omdat de plantjes efficiënt water opnemen waardoor ze weinig grond nodig hebben. Je ziet dit soort daken dus vaak in woonwijken op huizen of garages. Het voordeel van een extensief groendak is dat het dus bijna geen onderhoud kost.
Intensief groendak
Een intensief groendak zie je dus bijna nooit in woonwijken. Dit zijn namelijk meestal hele plantsoenen of parken maar dan op een dak. Je ziet het dus vaak terug op grote bedrijfsgebouwen. De opbouwdikte van een intensief groendak is minimaal 15cm en kan wel tot 700 kilo per vierkante meter wegen. Dit is echt een enorm gewicht wat er even op je dak komt en daarom moet je goed onderzoeken of je dak dit gewicht wel aan kan.