Minimaal 1 keer per zomer komt er een hittegolf in Nederland. Deze vindt vaak plaats in augustus en de temperaturen kunnen dan wel oplopen tot 35 graden! De een vind het misschien heerlijk die warme temperaturen maar het kan ook zo zijn dat je niet zo goed tegen de hitte kan en dan kan het wel eens lastig zijn. De gemiddelde duur van een hittegolf is een week. Als je niks hoeft te doen en bijvoorbeeld naar het strand of een zwembad kan is het natuurlijk wel lekker. Maar als je gewoon moet werken kan de hitte je af en toe wel eens belemmeren. Daarom zijn wat tips om een beetje af te koelen altijd welkom.
Je lichaam verkoelen
Als eerste is het belangrijk om je lichaam zo koel mogelijk proberen te houden. Een hele makkelijke en simpele manier om je lichaam koel te maken is een koude douche nemen. Je kan ervoor kiezen om de hele tijd de douche koud te zetten maar als je dat te heftig vindt kan je er ook voor kiezen om de laatste minuut even koud te douchen. Dit werkt vooral erg goed voor het slapen gaan. Drink lauwwarme dranken in plaats van ijskoude dranken. Lauwwarme thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert hier snel op wat uiteindelijk zorgt voor een lagere lichaamstemperatuur. Dit is niet de meest logische tip maar het helpt echt! Als je je kamer te heet vindt om in te slapen kan je buiten gaan slapen. ’s Nachts koelt het buiten meestal erg af en er staat een lekker briesje. Dus blaas een luchtbed op en leg hem onder een schaduwdoek zodat je ’s ochtends niet gelijk wordt wakker gemaakt met de warme zon. Wat ook erg verkoelend kan zijn is een dompel badje voor je voeten, dit helpt het lichaam met afkoelen. Je hele bloedsomloop koelt er lekker door af.
Je huis verkoelen
Een ventilator wil meestal niet echt helpen want het blaast dan alleen maar warme wind in je gezicht. Door er een natte handdoek overheen te leggen of een paar flessen ijswater er voor te zetten zal het net voelen als een briesje van een airco. Om de warmte uit je huis te houden is het goed om overdag de ramen en gordijnen gesloten te houden. Pas wanneer het ‘s avonds begint af te koelen en de temperatuur zakt, kun je het beste de ramen en luiken openzetten om je huis (en dus jezelf) af te koelen.