Een vlekkenplan is een schematisch overzicht gemaakt voor een voorlopige indeling van een gebouw of ander soort pand. In het vlekkenplan wordt weergegeven waar de verschillende afdelingen zullen komen te staan en hoe het verder ingericht wordt. Vlekkenplannen worden vaak gemaakt voor winkels, bedrijven of tuinen. Zit er dan verschil in de vormgeving van de vlekkenplannen? Of wordt er alleen gelet op de andere soort indeling die zal worden gemaakt. Hier verder zul je lezen wat de verschillen zijn tussen een vlekkenplan gemaakt voor bijvoorbeeld een winkel en een vlekkenplan die voor een bedrijf is gemaakt.
Vlekkenplan voor een bedrijf
Wanneer er een vlekkenplan wordt gemaakt voor een nieuwe indeling van een bedrijf, dan wordt er op een aantal dingen gelet. Het gaat dan om wat voor soort organisatie het is, wat is de structuur hiervan? Welke afdelingen zijn er binnen de organisatie en welke afdelingen kunnen of passen bij elkaar? Hoe groot zijn de verschillende afdelingen en hoeveel mensen werken er binnen een afdeling? Wordt er door deze afdelingen onderling samengewerkt, waardoor ze dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden? Stelt de afdeling zelf bepaalde eisen qua de inrichting? Hoe kunnen al deze zaken het beste worden opgenomen? Door antwoord te geven op deze vragen kun je een vlekkenplan maken gebaseerd op een bedrijfsgebouw.
Vlekkenplan voor een winkel
Bij het indelen van een winkel kan er gebruik worden gemaakt van een vlekkenplan. Ook hier wordt bepaald waar verschillende afdelingen een plek krijgen. De afdelingen hier zijn gebaseerd op de producten die het assortiment beschikt. Het vlekkenplan bepaalt hiermee hoe een klant de route in een winkel loopt. Het geeft een supermarkt een hele andere sfeer als je binnenkomt met gelijk hoge schappen voor je neus in plaats van groente en fruit, wat nu vaak het geval is. Klanten vinden het fijner om binnen te komen waar het overzichtelijk is en in verdere gangpaden op zoek te gaan naar specifieke producten. Dit moet dus ook in het vlekkenplan verwerkt worden.